Egynapos kirándulások
                  cetina forrás horvátországban          omis panoráma cetina kanyon         

   Plitvicei tavak
         Dalmát Körút          Cetina 
forrás         Omiš Erőd        Krka Vízesés
                                  
 
 

 

Plitvicei tavak
plitvicei tavak látnivalók útban vir sziget feléEgésznapos kirándulás kényelmes, légkondícionált kisbusszal Indulás közvetlenül a Villa Dobra Apartmanháztól (utazás+ellátás+nemzeti park belépő+magyar nyelvű idegenvezetés)
Fedezze fel a Plitvicei Tavakat kényelmesen: komfortos, légkondícionált kisbusszal, Vir szigeti indulással - közvetlenül az apartmanháztól. Nem kell órákat vezetni, parkolóhelyet keresgélni, sorban állni a jegyekért és még egy pohár sört is megihat a gyalogtúra végén :) A túra ára magában foglalja az utazást, ebéd csomagot, menetjegyet a sétahajóra és a nemzeti park belépőjegyeket is. Elegendő létszám esetén a magyar nyelvű idegenvezetés
a Villa Dobra Apartmanház ajándéka :-) 
Plitvicei tavak sokak szerint egész Európa legszebb nemzeti parkja. Horvátország egy erdős hegyekkel körülölelt völgyében, kisebb szintkülönbségekkel tizenhat élénk kékeszöld színű tavat alakítottak ki a természeti erők. A kivételes szépségű, számos vízeséssel, gazdag növény- és állatvilággal, friss levegővel, kényelmes szálláshelyekkel rendelkező parkot évente közel egymillió természetkedvelő keresi fel. A tórendszer az év különböző szakában más-más arcát mutatja. Tavasszal és nyáron virágok színesítik a zöld árnyalataiban pompázó tájat, a patakok vize a hóolvadáskor megduzzad, ősszel az ezerszínű természet tárul elénk, míg a téli havazás fehér hótakaróval, a hideg cifra jégcsapokkal díszíti a tórendszert, amely a majdnem 300 négyzetkilométeres Nemzeti Park legkáprázatosabb természeti látványossága és 1979 óta az UNESCO védelme alatt áll, a Világörökség része.
plitvicei tavak nemzeti park magyar idegenvezetésMiért érdemes a csoportos kirándulást választani? milyen előnyei vannak:

 - egyéni útvonal, ami érinti a Plitvicei Nemzeti Park legszebb részeit: A Nagy Vízesést, A Nagy Tavat (amin sétahajóval kelünk át kétszer a túra során), a barlangot és a legszebb vízeséseket és kilátóhelyeket. Az útvonalat úgy terveztük meg hogy a nyári főszezonban is elkerülhető legyen a zsúfoltság így van idő megállni és fényképeket készíteni. 

 -  kényelmes, klimatizált kisbuszokkal utazunk. Igény szerint egyéni szervezést is biztosítunk magyar nyelvű idegenvezetéssel 8 és 15 személyes kisbuszokkal.

 - közvetlenül a Plitvicei Nemzeti Park bejáratához érkezünk, nem kell parkolóhelyet keresgélni és sokat gyalogolni a bajáratig. A kisbusz közvetlenül a nemzeti park bejáratánál áll meg, a túra végén pedig a kijáratnál vesz fel, nem kell sokat sétálni illetve várni a nemzeti park saját túrabuszaira ami visszavisz a kiindulópontra.

 -útközben a Medvefarmon is megállunk ahol barna medvéket, őzikéket is láthatunk és a gyerekek pónilovat simogathatnak

 - a jegyvásárlás és a bejutás a nemzeti parkba főszezonban is gördülékeny, mert csoportként elsőbbséget élvezünk belépéskor és a jegyeket is soron kívül tudjuk megvásárolni. Nem kell az időt sorban állással tölteni

 - ebéd csomagot biztosítunk (szendvics, gyümölcs, gyümölcslé ásványvízzel) így nem kell sorban állni az éttermekben, több idő marad a nemzeti park felfedezésére

- a túra közben egy jó pohár hideg sört, bort is megihatsz. A kirándulás után jót lehet szunyókálni hazaúton a busz hátsó ülésén, nem kell vezetni :)
 
plitvicei tavak látnivalók útban vir sziget feléA kristálytiszta türkizkék víz, a friss levegő, az érintetlen természet olyan látnivalót kínál amihez hasonlót ritkán találunk a kontinensen. A nemzeti park 16 - eltérő szintkülönbségű - tavát vízesések kötik össze amelyek közül a legnagyobb 78 méter magas. A tórendszer legfelsőbb tagja 600 méterrel van a tengerszint felett. Innen több mint 7 kilométert tesz meg a víz mire a legalsó tóba ér ami csak 150 méterre van a tengerszint felett.A tavak mélysége változó, a kisebbek néhány méter, a legnagyobb tó melysége, amin sétahajóval kelünk át a 43 métert is eléri. Nem túlzás azt állítani, hogy a Plitvicei tavak látogatóinak életre szóló élményben lesz részük. A gyalogutak közvetlenül a tavak mellett, a vízesések közvetlen közelében vezetnek. Ha kedvünk tartja egy 87 méter mély barlangon át lesétálhatunk a domboldalról a víztükörig is... Útba ejtjük a legszebb, legnagyobb vízesést ahol 78 méter magasról zúdul le a kristálytiszta forrásvíz.

A tavakat nemcsak források, hanem alulról, karsztvizek is táplálják. A Krka Nemzeti Parkkal ellentétben Plitvicén nincs kijelölt hely a fürdőzésre. A nagy tavon átkelve egy tisztásra érkezünk ahol megpihenhetünk és megebédelhetünk. Parkolásra a két bejáratnál van lehetőség. Rendkívül impozáns a szinte mindenhonnan lezúduló víztömegek látványa, melyek közül a legnagyobb a legalsó tó végénél található. A legnagyobb tavon lehet hajózni is, a túránk két hajókázást is magában foglal. Egyszer egy rövid pár perces utat majd egy hosszabb, 20 perces kirándulást (a jegyár tartalmazza a hajókirándulásokat is)
kirándulás plitvicei tavakhoz horvátországbanKét legnagyobb tava a Kozjak és a Prosce, a kettő közül
a Kozjak tavon fogunk átkelni hajóval. A három kilométer
hosszú erdős partok által határolt tó az alsó és felső tavakat
köti össze. Sokan a legszebb tónak tartják a Galovac-tavat lépcsős
vízeséseivel. A hegyvidék domborzatának köszönhetően minden tó
más-más magasságban helyezkedik el, és mivel a tavak egymásba
kapcsolódnak, számtalan, kisebb-nagyobb vízesés alakult ki.
Plitvicei tavak ősszel és télen
A párás levegő és a nem perzselő, kellemes nyári melegnek köszönhetően igazán gazdag növényvilág veszi körül a tavakat. Körös körül minden zöldbe borul. Mintha az őserdőben járnánk...

Ősszel is páratlan látvány tárul elénk amikor a lombkoronák az ősz minden színében pompáznak. A Plitvicei Nemzeti Park egész évben látogatható, akár télen is. Hóesésben sétálva fedezhetjük fel a befagyott vízeséseket, tavakat. A gyalogutakon bokáig, olykor térdig gázolhatunk a friss hóban. Közben élvezhetjük a téli csendet amit ilyenkor semmi sem zavar meg ... A park télen, hóesésben is felejthetetlen élményt nyújt. Este az egész napos gyaloglás után egy környékbeli faházban kucorodhatunk a kandalló mellé. 
   Plitvicei Tavak egésznapos kirándulás - Program

   8.00 indulás Vir szigetről, az apartmanháztól
   10.15 érkezés A Plitvicei Tavakhoz
   11.30 Hajókirándulás - a legnagyobb tavon sétahajóval kelünk át
   12.00 ebéd (mi biztosítjuk, a kirándulás ára tartalmazza)
   12.30 gyalogtúra a Felső tórendszernél
   14.45 hazaindulás
   17.15 visszaérkezés Vir szigetre

   Hasznos tudnivalók: túrabakancs/túracipő mindenképpen ajánlott. Érdemes hozni pulóvert vagy széldzsekit, mert június elején valamint szeptemberben már kicsit hűvösebb van a hajón amikor átkelünk a tavon. Az ebédcsomag bőséges, esetleg plusz innivalót érdemes hozni. 

     A jegyár tartalmazza az utazást légkondícionált kisbuszban, nemzeti park belépőt, ebéd csomagot, idegenvezetést és a sétahajóra a belépőjegyet. Gyermekkedvezmények: 4 éves korig ingyenes, 4-12 éves kor között a felnőtt ár 50%-a

További információ a kirándulásról elérhetőségeinken, vagy a nyári hónapokban személyesen az apartmanháznál. 

Krka Vízesés
krka nemzeti park krka vízesés horvátországEgésznapos kirándulás kényelmes, légkondícionált kisbusszal Indulás közvetlenül a Villa Dobra Apartmanháztól (utazás+ellátás+nemzeti park belépő+sétahajó menetjegy)
Fedezze fel a Krka Vízesést kényelmesen: komfortos, légkondícionált kisbusszal, Vir szigeti és Zadari indulással. Nem kell órákat vezetni, parkolóhelyet keresgélni és még egy pohár sört is megihat a gyalogtúra végén :) A túra ára magában foglalja az utazást, ebéd csomagot, menetjegyet a sétahajóra és a nemzeti park belépőjegyeket is így nem kell sorban állnia érkezéskor a jegypénztáraknál.
Sibenik városához közel, az A1 autópályáról  Skradin kijáratnál letérve érhető el, Vir szigettől körülbelül 1 órás utazással. Két bejárata van, ha Skradin felől megyünk akkor sétahajóval visznek be a parkba (kb. fél óra az út) vagy pedig Lozovac-nál is bemehetünk a parkba ebben az esetben a hajótúra kimarad. Félóránként indulnak hajójáratok  a nemzeti park bejáratához. A hegyekből alázúduló folyóból kialakult vízesések egy tóba gyűlnek össze, melyben akár fürödni is lehet. Ezt a tavat az egyik legnagyobb és legszebb vízesés, a 'Skradinski buk' táplálja a hegyekből friss, tiszta forrásvízzel. A sétányokon több helyen is árusok kínálnak édességet, gyümölcsöket, és néhány étterem is várja a látogatót. A patakocskák kristálytiszta vize mindenütt tele van halakkal és a területen számos egyedi növény- és állatfaj él, így természetesen sem horgászni, sem vadászni a területen nem szabad. 

A nemzeti parkot kétféleképpen lehet megközelíteni, mi a szervezett kirándulás során Skradin városban fogunk megállni, ahonnan a sétahajók indulnak. A másik lehetőség még Lozovac falu felől, de ebben az esetben kimarad a hajózás. Amiért egyébként nem kell külön fizetni, a nemzeti park belépődíja tartalmazza a hajójegyet is. A Krka Nemzeti Park egyik sajátossága hogy van egy kijelölt rész, a Skradinski buk vízesésnél ahol fürödni is lehet. Itt van egy kis tisztás is ahol piknikezni lehet, de ha inkább étterembe mennénk finom sült pisztrángot enni arra is van lehetőség a rét mellett. A nemzeti park élővilága, változatos természeti kincsei miatt a Világörökség része. Ha Vir szigetre jön nyaralni, érdemes ide is ellátogatni. Kora reggel érdemes elindulni az autópályán de akár a tengerparti úton is érdemes menni, mert az odavezető tengerparti út is gyönyörű. Hazaúton érdemesebb az autópályát választani, mert gyorsabb.

 
A Krka Nemzeti Park (Skradin) távolsága Vir szigettől: 100 km | 1,5 óra

Megközelítés (QR-navi kód):

A Krka Nemzeti Park 2016-os belépőjegy-árait itt találja

 
 Krka Nemzeti Park egésznapos kirándulás - Program
  8.00 indulás
  9.30 érkezés Skradinba, innen sétahajóval tovább a nemzeti parkba
  10.00 kirándulás, a Krka Nemzeti Park felfedezése, fürdés a vízesésnél
  11.30 ebéd (mi biztosítjuk, a kirándulás ára tartalmazza)
  12.00 kirándulás, gyalogtúra a nemzeti parkban
  14.00 sétahajózás a parkban
  15.00 visszaérkezés Vir szigetre

A jegyár tartalmazza az utazást, ebéd csomagot, idegenvezetést, nemzeti park belépőjegyet és a kirándulóhajókra szóló jegyeket. Gyermekkedvezmények: 4 éves korig ingyenes, 4-12 éves kor között a felnőtt ár 50%-a

   További információ a kirándulásról elérhetőségeinken, vagy a nyári hónapokban személyesen az apartmanháznál.

 

Egynapos családi kirándulás
plitvicei tavak látnivalók útban vir sziget feléEgy nap ami csak rólad és családodról szól! 

Fedezd fel Horvátország kevésbé ismert vidékeit a Villa Dobra házigazdákkal. Magyar nyelvű idegenvezetés, utazás személyautóval - így a kirándulás teljes egészében a család igényeire van szabva. Ezeket a túrákat elsősorban visszatérő vendégeinknek ajánljuk akik már jártak Vir sziget környékén, a Plitvicei tavaknál és a Krka Vízesésnél is, és szívesen felfedeznének más tájakat is nem messze az apartmanháztól.
 
Plitvicei tavak, a Krka Nemzeti Park, Zadar és Nin óvárosa olyan látnivalók amit mindenkinek érdemes látnia aki Horvátországban nyaral. Ha már "kipipálta" ezeket a látnivalókat, engedje meg hogy elkalauzoljuk olyan vidékekre is amit kevesen ismernek. Megmutatjuk a Velebit hegység egyik legszebb természeti képződményét, a Cerovaci cseppkőbarlangot. Keljen át a Krka folyón ott ahol anno a római katonák is tették, a nemzeti park északi részén a csodálatos Roski vízesésnél. Sétáljunk egyet Splitben Diocletianus római császár palotájában napkeltekor, a kora reggeli órákban amikor felébred a város. Ízlelje meg a legfinomabb horvát borokat egy domboldalra épült festői panorámájú borászatban és legyen a vendégünk egy igazi dalmát ebédre. Kóstolja meg a tradícionális horvát ételeket egy magánfarmon a Velebit hegység ősi apátsága közelében, ahol a házigazda mesél a helyi horvátok életéről, a táj rejtelmeiről, történelmi nevezetességekről. Nézzük meg Omist a város felé magasodó szikla tetején épült erődítményből, majd "repüljünk" át a Cetina folyó felett 150 méter magasan Horvátország egyik leghosszabb kötélpályáján. 

A szervezett családi kirándulásokról dióhéjban:

- utazás személyautóval, a sajátodat a parkolóban hagyhatod. Nincs kőbe vésett indulási idő, nem kell senki máshoz sem alkalmazkodni. A mi autónkkal megyünk így a családban senkinek sem kell a sofőr szerepét vállalni. Kész túráink vannak javasolt útvonalakkal amelyek a család igényeinek, érdeklődésének megfelelően - ésszerű határokon belül - rugalmasan alakíthatóak - nincs előre lefixált program, "kötelező" látnivaló.

- A kiránduláson mi leszünk útitársai, mesélünk a környékről, a tájról, az emberekről, szokásokról, babonákról. 

- A kirándulások egy naposak, nincs szükség külön szállásfoglalásra

cetina forrás horvátország kirándulásCetina forrás 

Horvátország egyik leghosszabb folyója, a Cetina a Bosnyák határ közelében ered. A hegyes-völgyes vidéken látványos, a tenger színére emlékeztető türkizkék színben tör a felszínre a kristálytiszta forrásvíz. A Cetina forrás környéke természetvédelmi terület ami számtalan gyalogos és kerékpártúra-útvonalat kínál. A környező magas hegyek tetején kilátópontokat alakítottak ki ahonnan csodaszép látvány tárul elénk. A közelben található Horvátország legmagasabb pontja, a kora nyárig hóval borított Dinara csúcs amit szintén útba ejtünk. A Cetina forrásvidék nyáron is csendes, nyugodt környék. Az idő a hegyek között kissé hűvösebb, mint a tengerparton ezért a főszezoni hónapokban is érdemes kirándulni, túrázni. 
cetina forrás horvátország kirándulás

Útvonal és látnivalók útközben   

Reggel 8 órakor indulunk Vir szigetről. Körülbelül egy óra utazás után rövid pihenő a Krka folyó torkolatán átívelő viaduktnál ahonnan Skradin városára és a Krka torkolatra nyílik csodaszép panoráma az autópálya pihenőben kialakított kilátópontról. Egy kis nézelődés és kávészünet után továbbindulunk, nemsokára elhagyjuk az autópályát és a Cetina forrásvidéke felé vesszük az irányt. A Krka pihenő után még körülbelül 1 óra az út. 

cetina forrás kirándulás horvátország

A Cetina forrást egy meredek sziklafal veszi körül. A sziklafal tetejéről szép látványban lesz részünk, nemcsak maga a forrásban hanem a környező magas hegyek látványában is gyönyörködhetünk. A forrástól többféle túraútvonal indul, tetszés szerint lehet akár hegyi kilátó felé elindulni, akár a forrás völgy mentén sétálni.

A Cetina forrástól kétféle útvonal közül választhatunk. Ha kedvünk tartja, Knin felé vehetjük az irányt útközben megcsodálva a Dinara hegycsúcsot, Horvátország legmagasabb pontját. A hegycsúcsot egészen a kora nyári hónapokig hó fedi. Ha Sibenik óvárosában szeretnénk több időt tölteni, akkor ugyanazon az úton ahol jöttünk, visszakanyarodunk az autópálya felé. Körülbelül 1 óra alatt visszaérhetünk Sibenikbe.

A másik útvonal a Krka Nemzeti Parkon át vezet. Ha ezt az utat választjuk akkor Knin felé indulunk el. Knin város nevezetessége a sziklacsúcsra épült vár. A Krka Nemzeti Parkba legtöbben a vízesés miatt érkeznek, de akit érdekes a helyi történelem a vízeséstől északra ókori római romokat, és a Balkán egyik legnagyobb ortodox templomát is megnézheti a Krka folyó völgyében. Az út utolsó részében Vir sziget felé választhatjuk az autópályát vagy a tengerparti főutat. A szárazföld belsejében vezető főút kissé kietlen vidéken vezet, így ha erre a napra több látnivalót nem terveztünk, akkor érdemesebb az autópályán visszautazni Vir szigetre.
Útközben ... 
dinara horvátország legmagasabb hegycsúcsa cetina forrás horvátország cetina forrás horvátország kirándulás
Útvonal: Vir sziget - Krka viadukt: autópálya pihenő - Drnis - Cetina -  Knin - Krka - Vir sziget
Cetina forrás távolsága Vir szigettől: 2 óra
Túra időtartama: ~ 8 óra 
Megközelítés (QR-navi kód):
Még több érdekes látnivaló Vir sziget környékén részletesen, magyar nyelven >
Kis Dalmát Körút
sibenik óváros horvátország kirándulásVir szigettől délre két hangulatos tengerparti várost fedezhetünk fel: Zadar és Šibenik óvárosát. Šibenik a Krka Nemzeti Park közelében található egy festői öbölben. Reggel indulunk Vir szigetről, első megállónk a Krka Nemzeti Park közelében található viadukt, autópálya pihenő. Egy rövid pihenő, majd tovább haladunk Šibenikbe. A város legfőbb nevezetessége az óvárosi dombtetőre épült Szent Miklós erőd, ahonnan csodaszép panorámában gyönyörködhetünk. Nyugati irányban a tenger és a naplemente, észak felé a hegyek, keleti irányban Šibenik panorámája tárul elénk. A tengerparti sétányon fagyizók és mediterrán éttermek, pizzériák várnak. Júliusban Šibenik ad otthont a Nemzetközi Gyermekfesztivál nevű rendezvénysorozatnak, érdemes erre az időszakra időzíteni sibeniki látogatásunkat mert érdekes és sokszínű gyerekprogrammal várják az érdeklődőket az óvárosban. Ha Zadart már láttuk, nézzük meg a naplementét az erődből, a város felett. Ha még nem, akkor a késő délutáni órákban tovább indulhatunk Šibenikből, innen az autópályán háromnegyed óra alatt kényelmesen odaérünk.
Zadari városnézés: a késő délutáni órákban érdemes érkezni mert ilyenkor már nincs olyan meleg a falak közt. Az óváros egy viszonylag kis félszigetre épült, a látnivalókat körülbelül két óra alatt kényelmesen körbejárhatjuk. Amit mindenképpen nézzünk meg: a Tengeri Orgona, a Nap Üdvözlése és a főtér. Az óváros főterén épült Szent Donát templom a város jelképe, mellette 44 méter magas harangtoronyból nézhetünk le a városra és a környező szigetekre 15 kuna/fő belépőjegy ellenében. A kilátásért megéri felmenni a toronyba, ez az óváros legmagasabb építménye így pazar kilátásban lehet részünk.Az Orgona és a Nap Üdvözlése (a Világegyetemet és a Napot szimbolizáló napelemes rendszer ami este fényjátékkal szórakoztatja a nézelődőket) a tengerparti sétány nyugati végében található.    
sibenik óváros horvátország kirándulásÚtvonal: Vir sziget - Krka viadukt: autópálya pihenő - Šibenik - Drnis - Cetina -  Knin - Krka - Vir sziget

Cetina forrás távolsága Vir szigettől: 2 óra
Túra időtartama: ~ 8 óra 
Megközelítés (QR-navi kód):
Még több érdekes látnivaló Vir sziget környékén részletesen, magyar nyelven >
További információ a kirándulásról elérhetőségeinken, vagy a nyári hónapokban személyesen az apartmanháznál.
trogir split omis kirándulás horvátországbanNagy Dalmát Körút - Trogir - Split - Omiš / Makarska

Kirándulás Dalmácia legszebb tengerparti városaiban

Reggel indulunk Vir szigetről. 9 óra körül érkezünk Trogirba, ahol megállunk egy reggeli sétára, kávéra az óvárosban. Trogir után következő állomásunk Dalmácia "fővárosa" Split. A város nevezetessége egész Dalmácia egyik legnevezetesebb ókori emléke, Diocletianus Palotája ami az UNESCO Világörökségi listáján is szerepel. A harangtoronyból az egész városra és a távoli magas hegyekre is ráláthatunk. Diocletianus Palotája mellett igazi mediterrán halpiacra térhetünk be. Split óvárosában sétálni felér egy időutazással: gyönyörűen felújított középkori épületek, rendezett tiszta utcák és nyüzsgő turistaforgatag jellemzi. A régi épületek mellett érdekes kontrasztot mutatnak az új szállodák, lakó- és irodaépületek. A városi sétát egy könnyű dalmát ebéddel zárjuk például a Chops Grill - Steak & Seafood étteremben ami az óváros egyik legfinomabb konyhája igazi dalmát fogásokkal és minőségi steak-ekkel. Split után pedig folytatjuk utunkat tovább ...

Omiš Erőd- Fantasztikus panoráma a városra és a Cetina torkolatra 

omis erődOmis páratlan adottságokkal büszkélkedhet ami a város földrajzi fekvését illeti. A Cetina folyó a magas hágókon, meredek szurdokvölgyeken áttörve itt éri el a tengert. A város már a török időkben stratégiai jelentőséggel bírt. Omis felett egy meredek sziklafalra épült erődből páratlan kilátásban lehet részünk a városra és a Cetina szurdokvölgyére.

Omis mellett, a Cetina szurdokvölgyében is akad elegendő kaland és adrenalin: 150 méter magasan suhanhatunk kötélpályán a Cetina völgye felett. Ez az egyik leghosszabb és legmagasabb kötélpálya Horvátországban

 

cetina kanyon horvátország
Split közelében a Cetina folyó torkolatánál, meredek sziklafalak tövében fekszik Omis városa. Az óváros a már megszokott mediterrán hangulatot idézi szűk utcáival, pici ajándékboltjaival, pizzériákkal, éttermekkel és fagyizókkal. Omis gyönyörű környezetben fekszik. Szürke, meredek sziklafalak veszik körül, az óváros peremén pedig a rafting túrázók egyik kedvenc folyója, a Cetina ömlik a tengerbe. A Cetina folyó torkolatának érdekessége, hogy a mediterrán és hegyvidéki tájat és éghajlatot alig néhány kilométer választja el egymástól. A tenger felőli rész; a torkolat, Omis városa mediterrán éghajlatú szikrázó napsütéssel, majd egy-két alagúton átkelve a hegyek szárazföld felőli oldalán már hűvösebb, hegyvidéki idő fogad, igazi kirándulóidő van még nyáron is. A szurdokvölgyben találjuk a kötélpályát is.
omis cetina horvátország kötélpálya horvátország cetina szurdokvölgy omis mellett horvátországban

Útvonal: Vir sziget - Krka viadukt: autópálya pihenő - Trogir - Split - Omis - Vir sziget
További információ a kirándulásról elérhetőségeinken, vagy a nyári hónapokban személyesen az apartmanháznál.

 

Makarska: óvárosi séta és a Biokovo panorámaút - tengeri kilátás 1800 méterről
Csodaszép panoráma Makarskára és a szigetekre közel 2 kilométer magasról

kirándulás a biokovo nemzeti parkba és makarska városba dalmáciában

makarska kirándulás horvátországbanMakarska Dél-Dalmácia egyik legszebb vidékén, a Biokovo hegység lábánál fekszik. Érdekes kontraszt a magashegység meredek sziklafalai és a pálmafás tengerparti sétány látványa. Először az óvárost járjuk körbe, majd elsétálhatunk a tengeröblöt szegélyező sziklafalakra gyönyörködni a tenger látványában.
A Biokovo panorámaút 
Makarskától északra látványos, meredek hegyvonulat húzódik, a Biokovo hegység. Horvátország második legmagasabb pontja itt található, a közel 1800 méter magas Sveti Jure csúcs. Ide vezet egy keskeny, de autóval még járható hegyi út. Makarska belvárosától mintegy másfél óra távolságra. A hegyvidék jelentős területét (köztük a Sveti Jure csúcsot is) természeti értékeinek megőrzése érdekében nemzeti parkká nyilvánították. A túra érdekessége, hogy Makarska óvárosából, a tengerszintről indulunk és másfél óra múlva közel 1800 méter magasról tekinthetünk le a városra és a végtelen tengerre. Tavasszal még különlegesebb a látvány, ugyanis a pálmafákkal övezett makarskai tengerpart hátterében a még havas, fehér hegycsúcsokat látjuk ... érdekes kontrasztot jelent a pálmafás, mediterrán sétány a havas hegycsúcsokkal a háttérben. Pulóver, melegebb ruha valamint zárt cipő a nyári hónapokban is ajánlott.   
A túra érdekessége, hogy a tengerszintről indulunk Makarska óvárosából és egy óra múlva már közel 2 kilométer magasról nézelődhetünk, gyönyörködhetünk a horvát szigetekben, Makarska távoli panorámájában és a végtelen tenger látványában.
További információ és helyfoglalás elérhetőségeinken, vagy a nyári hónapokban személyesen az apartmanháznál.

Útvonal: Vir sziget - Skradin- Vir sziget
Velebit hegyvidéki túra

cseppkőbarlang horvátország látnivalók útban vir sziget felé

Vir szigetről, a mediterrán tengerpartról másfél óra utazással egy teljesen más világba csöppenhetünk ezen a kiránduláson. A Velebit hegyvidék déli része nemzeti park, köszönhetően a ritka állat- és növényfajoknak és a látványos természeti képződményeknek, értékeknek. A Paklenica Nemzeti Park a legnépszerűbb úticél ezen a környéken amire egy teljes napot érdemes rászánnunk. De nemcsak a Paklenica Nemzeti Parkot érdemes megnézni:

Ez a túra egy kicsit más környékre kalauzol minket, mégpedig a környék legnagyobb cseppkőbarlangjaiba. A Vir szigethez, Zadarhoz közelebbi a Rovanjska cseppkőbarlang. Kicsit távolabb, körülbelül másfél órára Vir szigettől a Velebit hegység túloldalán, Gracac város közelében pedig a Cerovac-i cseppkőbarlangot látogathatjuk meg. A Cerovacke cseppkőbarlang teljes hossza mintegy 7 kilométer, ebből körülbelül 700 méter hosszű Alsó Barlangnak és a Felső Barlangnak nevezett szekció látogatható. A barlang egykor medvék búvóhelyéül is szolgált, erről tanúskodnak a feltárt leletek, csontok valamint a medvék karmainak nyoma a barlang falán. A barlangban egész évben 5 és 11 fok közötti hőmérséklet uralkodik, így a nyári hónapokban is szükséges melegebb ruházat, valamint zárt túracipő.

túrák indulási időpontjai  belépő árak

Mit vigyünk: meleg ruha, túrabakancs/cipő a nyári hónapokban is szükséges.

Megközelítés (QR-navi kód)
Még több érdekes látnivaló Vir sziget környékén részletesen, magyar nyelven >
A túrákon szerzett élményei mellett egy igazi dalmát borkóstoló emlékével is gazdagodhat   

horvátország borkóstolás dalmát gasztronómia

Dalmácia Ízei és Zadar ezeréves történelme    

Napsütötte domboldal, csillogó kék tenger és a Petrcane öböl fantasztikus panorámája. Horvátország páratlan természeti értékei mellett kóstoljon bele a dalmát gasztronómiába is. Családias környezetben barátságos fogadtatás várja Vir szigettől alig 20 percre Zadar környékének egyik legjobb borászata. Kóstolja meg a helyi sajtokat, fügelekvárt és friss tengeri ételeket finom dalmát borok kíséretében.   

A borászatban 40 személyes terem + 40 fővel bővíthető fedett terület áll rendelkezésre akár családi ünnepségek helyszínéül is tökéletes választás. A borkóstolót háromnegyed órás körbevezetés előzi meg a szőlőbirtokon. A borkóstoló után felfedezhetjük Zadar óvárosát: sétáljunk egyet az óvárosi félsziget macskaköves utcáin, kapaszkodjunk fel a Szent Donát Templom melletti harangtorony csúcsára egy páratlan Zadari panorámáért. Időzzünk el a Tengeri Orgonánál vagy nézzük sétahajóról a naplementét.

horvátország borkóstolás
A borkóstolóval egybekötött Zadari városnézés egyénileg, kötetlenül - magyar útikalauzunkkal is lehetséges - vagy szervezett program keretében transzferrel, így senkinek sem kell kihagynia a dalmát borokat a vezetés miatt :)

 

További látnivalók Horvátországban, Vir sziget közelében ITT
Apartman - Árakhoz kattintson IDE!
Főoldalra való visszatéréshez IDE!
Címkék: egésznapos családi kirándulások Vir szigetről, Horvátország, látnivalók Vir sziget és környékén