horvatorszag_szallas_apartmanok_vir_sziget_villa_dobraVir a Zadari szigetvilág része Budapesttől 620 kilométerre. A szigetre híd vezet át a szárazföldről ami díjmentesen használható. Zadar mindössze 30 perc alatt elérhető. Nin város ahol Horvátország leghosszabb egybefüggő homokos tengerpartja található 10 percre van az apartmanháztól. Vir szigettől északra a Velebit hegység húzódik, párhuzamosan a tengerparttal. A hegyvonulatnak köszönhető a sziget mediterrán éghajlata: akár már májusban is lehet fürödni a tengerben egészen szeptember végéig. A sziget sajátossága hogy hídhoz közelebb eső fele kiépített, nyugati oldala azonban teljesen lakatlan így a városi strandoktól távolabb, csendes pici üöblöket is felfedezhetünk.

Vir sziget a horvát riviéra egyik legkedvezőbb fekvésű szigete Budapesttől mindössze 630 kilométerre, végig autópályán.  A szigetre hídon keresztül juthatunk el aminek használata díjmentes. A környékre igazi mediterrán klíma jellemző, így nemcsak a nyári főszezonban hanem tavasszal és ősszel is kiváló úticél. A szigetnek csak a hídhoz közelebbi része lakott, a nyugati oldala teljesen lakatlan, természetvédelmi terület ahol rejtett öblöket fedezhetünk fel. Ezek között homokos, lassan mélyülő partokat is találunk ami kimondottan a kisgyermekes családok kedvence. Ezek a homokos strandok hajóval 20 perc alatt megközelíthetőek az apartmanháztól. Akár egy teljes napot eltölthetünk itt távol a nyüzsgő városi partoktól. A kedvencünk a világítótorony mögötti part ahová csak hajóval lehet eljutni így csak kevesen járnak ide... 

Vir szigeten sziklás, kavicsos, köves, aprókavicsos partokra is bukkanhatunk azaz mindeféle tengerpart megtalálható egymáshoz közel. Kevés utazással bármilyen partra eljuthatunk így minden család megtalálja errefelé kedvenc kis partszakaszát ahová szívesen jár fürödni. Vir szigettől 10 percre pedig megtaláljuk az egész horvát tengerpart leghosszabb egybefüggő homokos strandját a Ninska Lagunát ahol a sekély vízben már májustól is lehet fürödni. 

A vár közelében érdekes homokfalakkal is találkozhatunk. Ez a település egyik legkedveltebb strandja. A hídon átkelve jobb oldalon láthatunk egy pici lakatlan szigetet is amelynek Vir sziget felőli csücske egy sekély homokpad, itt is érdemes eltölteni egy délutánt. Sziget kerülő kirándulásainkon itt is megállunk majd ...

horvatorszag_szallas_apartmanok_vir_sziget_villa_dobra

A sziget tagolt partvonala rendkívül jó fürdési, strandolási lehetőséget biztosít mindenkinek.

A sziget északnyugati részén egy kopár domb emelkedik három csúccsal. Vir északi részén természetvédelmi terület található, ahol kirándulni és akár búvárkodni is tudunk. Egyes strandjain, valamint Privlaka faluban gyógyhatású iszap is található, melyet érkezéskor is láthatunk, ugyanis az úthoz közel, egy strand szomszédságában fekszik.

 

A sziget természetvédelmi területére akár gyalog is eljuthatunk kb. 15 perces sétával, de ajánljuk túracipő, vagy bakancs használatát a köves talaj miatt. Megéri a fáradság, mert  gyönyörű a panoráma, a távoli szigetek, a végtelen tenger látványa. Érdemes naplementére időzítenünk ezt a sétát, páratlan élményben lesz részünk.

horvatorszag_szallas_apartmanok_vir_sziget_villa_dobra

 

A sziget tengerpartja alig tagolt, kivéve az északkeleti részen. A part mellett a tengerfeneket finom fehér homok borítja. Apálykor a hídhoz közel fekvő apró szigetre is átmehetünk, melyet sokan keresnek fel, mert homokos a tengerpart és a víz is sekély. A legzöldebb oldal a sziget északnyugati része, a Rasovaca-öböltől a Vrulja-fokig. Itt az alacsony erdők és a mediterrán növényzet a fő növénytakaró. A sziget többi részén pedig  köves legelők találhatók.


A szigeten nagyon sok kis elhagyatott öböl, strand található, mely azoknak a családoknak ajánlott, akik szeretik a nyugodt, zajmentes kikapcsolódást.

 

Vir a sziget legnagyobb települése, a homokos Sapavac-öböltől a Radovanjica-öbölig terül el. A település homokos strandokban gazdag, valamit reumatikus panaszokat gyógyító iszapban. Az északkeleti part védtelen az északi szelektől és hullámoktól. Ezen az oldalon nincsenek  megfelelő kikötő-és horgonyzóhelyek, ezeket inkább az északnyugati part mentén találjuk.

horvatorszag_szallas_apartmanok_vir_sziget_villa_dobraA horgonyzáshoz a legjobb hely a világítótoronytól délre lévő terület, Rasovaca elővárosnál, illetve a Privlacki-öbölpartnál. Ennek északi részén,a Sapovac-öbölben található móló fejénél a tenger 3,3 méter mély.

A sziget északi oldala az állandó széljárás miatt vitorlások, szörfösök közkedvelt területe, míg a déli oldalt, nyugodt öbleivel a búvárok és úszni vágyók látogatják.

Rejtett homokos öblök távol a nyüzsgő városi strandoktól az érintetlen természetben

Sziget túránk egyik kedvenc megállóhelye Vir délnyugati részén, a világítótorny közelében lévő pici öböl. Itt lassan mélyül a víz és a part valamint a tengerfenék is homokos. Az öblöt sziklás part veszi körül ahol érdemes búvárkodni egyet. A partot sűrű bozótos veszi körül ezért gyalog nem is lehet eljönni ide. Ezért is vannak kevesen. Amit érdemes hozni: napernyő, ennivaló és hideg innivaló.  

Vir környéki területek közül halban gazdagabb a szigettől, illetve a Kozjak- és Pedinka-földnyelvektől Sestrunj irányában egy-két tengeri mérföldre lévő homokpad. Ezen a szakaszon mindig láthatunk halakat és halászokat. A homokpad mindössze 12-20 méter mélységben fekszik, és könnyen észrevehető. Egy másik, kisebb homokpadot is találunk Vir északi részén, A Rastovac-födnyelvtől pár száz méternyire. Ez a pad a tenger színe alatt mintegy tizenöt méterre nyúlik fel.

horvatorszag_szallas_apartmanok_vir_sziget_villa_dobraA ragyogó napsütésnek köszönhetően a kristálytiszta tenger kellemes hőmérsékletű. Az éves átlaghőmérséklet 15 C, amiből a júliusi 25 C, a januári 6,5 C. Éves átlagban körülbelül 300 napon keresztül élvezhetjük a napsütést. A hőséget kellemes szellő enyhíti. Valószínűleg az adriai klíma jótékony hatásának is köszönhető, hogy a helybeliek nem ritkán akár 100 éves kort is megélnek!

A szigeten a kellemes nyaralásról árnyékos teraszú vendéglők és kávézók, discok, klubok, folklór, piacok, hajókölcsönzők gondoskodnak. Ezen kívül orvosi rendelő, gyógyszertár, posta, zöldség-, gyümölcs-, halpiac, valamint különféle üzletek is biztosítják a nyugalmas üdülést.

horvatorszag_szallas_apartmanok_vir_sziget_villa_dobraA szigeten nincs benzinkút, így az autópályán való tankolást, illetve a Nin-i kijáró utáni tankolást ajánljuk. (kb.10 km)
A sziget területén a bankkártya használata erősen korlátozott. Nagyobb bevásárlás esetén érdemes felkeresni a zadari nagyobb bevásárló központokat, melyek a Splitbe vezető parti út mentén találhatók. Itt kártyát is elfogadnak.
Pénzváltás minden postán megoldható, mely a szigeten is van.

 

 

Az apartman árakhoz kattintson ide!

Főmenübe visszatéréshez klikk IDE!

Foglalás ITT!

Megosztás: vir szigeti apartman villa dobra megosztas facebook iwiw_logo2